Η αξία του μελιού είναι ανεκτίμητη από τα αρχαία χρόνια. Ήταν η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία και ταυτόχρονα από τα πρώτα φάρμακα του ανθρώπου με απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Το μέλι σήμερα είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν με υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία.
Το μέλι, παρά το ότι είναι τρόφιμο και όχι φάρμακο, χρησιμοποιήθηκε σε εφαρμογές στην παραδοσιακή ιατρική.
Μέλι & Υγεία
Σε πολλά πανεπιστήμια, κλινικές και ερευνητικά ιδρύματα, σε πολλές χώρες του κόσμου, ειδικευμένοι γιατροί και ερευνητές, κάνοντας πειράματα, δοκιμές, ερευνώντας και εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους θεραπείας βασιζόμενοι στο μέλι, και αναλύοντας τα συστατικά του, εξήγαγαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διαιτητική, φαρμακευτική, θεραπευτική, αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση του μελιού.
- Το μέλι είναι φυσική πηγή ενέργειας για κάθε οργανισμό, και ειδικά για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους, και γενικότερα για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Τα φυσικά σάκχαρα του μελιού από τα οποία τα κυριότερα είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό.
- Η γλυκόζη που περιέχει το μέλι είναι σημαντικότατο σάκχαρο για τον οργανισμό γιατί δίνει ενέργεια και θερμότητα. Είναι η μόνη μορφή σακχάρου που αποθηκεύεται από τους μυς, που τη χρησιμοποιούν όταν τη χρειάζονται.
- Η φρουκτόζη που περιέχει το μέλι μετατρέπεται στο ήπαρ σε γλυκογόνο, όπου και αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό, όταν ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια. Η φρουκτόζη είναι το καλύτερο αμυντικό για τις μολύνσεις και την καταπολέμηση των τοξινών.
- Η αντιβακτηριακή δράση του μελιού σύμφωνα με μελέτες, οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή το μέλι περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων, οι οποίες απορροφούν νερό και στερούν στα βακτήρια την αναγκαία υγρασία που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Όταν οι μέλισσες παράγουν το μέλι εκκρίνουν ένα ένζυμο, την οξειδάση της γλυκόζης που προκαλεί έκλυση και υψηλή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
- Η αντιφλεγμονώδης δράση του μελιού έχει παρατηρηθεί ότι βοηθά στην υποχώρηση των φλεγμονών και των οιδημάτων των πληγών και σε συνδυασμό με τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού, βοηθά να σταματά το αίμα των πληγών,να καθαρίζονται, να απολυμαίνονται και να επουλώνονται χρόνιες ή μολυσματικές πληγές.
- Μέλι και εγκαύματα. Το μέλι μπορεί να είναι μια «αξιοπρεπής» εναλλακτική λύση για να αντιμετωπιστούν μικρά και ήπια προβλήματα από εγκαύματα, λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιβακτηριακής του δράσης.
- Η καθημερινή κατανάλωση μελιού έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά και βελτιώνει την κατάστασή της. Σε πειράματα που έγιναν φάνηκε ότι η δράση της αυτή οφείλεται στην αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς της καρδιάς, και στην ακετυλοχολίνη, μια ουσία που περιέχεται στο μέλι, και η οποία διευρύνει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς και δυναμώνει τη λειτουργία της (Bouvin, 1998). Επίσης τα σάκχαρα του μελιού διαστέλλουν τα αγγεία με αποτέλεσμα τη μείωση της υπέρτασης.
- Η κατανάλωση μελιού και βασιλικού πολτού, έχει παρατηρηθεί ότι βοηθά σε αξιοσημείωτη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί αύξηση του επιπέδου της «καλής» χοληστερόλης.
- Σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου και των βιταμινών Β6 και Β9 που περιέχει το μέλι, βοηθά στη γρήγορη αποκατάστασή της, ιδίως στα παιδιά.
- Άτομα με νεφρικά προβλήματα μπορούν να εμπιστευτούν το μέλι, γιατί περιέχει πολύ λίγη πρωτείνη και ελάχιστο αλάτι. Το μέλι δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό, είναι διουρητικό και αντισηπτικό,περιορίζοντας τα βακτήρια της χοληδόχου κύστης.
- Τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο μέλι παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό, στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου και βοηθούν στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων.
- Μειώνει τον ολικό αριθμό μικροβίων στο έντερο. Οι τοξίνες των μικροβίων αυτών είναι το έναυσμα για να εκδηλωθούν σοβαρές ασθένειες όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, τα εξανθήματα, η υπέρταση κ.ά.
- Προσφέρει προστασία έναντι των στομαχοεντερικών παθήσεων, όπως η δυσπεψία και οι φλεγμονές, και είναι αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του έλκους του στομάχου.
- Βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη.
- Βοηθά στο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να συνέρχεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
- Ανακουφίζει από αϋπνίες, γιατί τα σάκχαρά του βοηθούν στην έκκριση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που χαλαρώνει και βοηθά στον ύπνο.
- Ανακουφίζει τον πονόλαιμο χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητές του, μειώνει τις βρογχικές ενοχλήσεις από κοινά κρυολογήματα, αλλά μπορεί να σκοτώσει και ορισμένα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη.
- Το μέλι έχει συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές, και κυρίως τα καφεϊκά οξέα, δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό. Οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται.
- Μέλι και αρτηριοσκλήρυνση. Όταν η πηγή σακχάρου στον οργανισμό είναι το μέλι, τότε τα ελεύθερα αμινοξέα του μελιού, οι βιταμίνες C και Ε, η γλυκόζη και η φρουκτόζη δημιουργούν ένα παρεμβατικό μηχανισμό που εμποδίζει το μηχανισμό της γλυκοζυλίωσης να δημιουργήσει σκληρύνσεις στα αγγεία του ανθρώπινου σώματος.
- Το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα αλλεργίας που προέρχονται από την αιωρούμενη στο περιβάλλον γύρη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μικρή ποσότητα γύρης που υπάρχει στο μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθά να αποκτήσει ανοσία.
- Το μέλι έχει αντιοξειδωτικά που απομακρύνουν και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα μας με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να αναστρέφεται η γήρανση.
- Οι αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην απολύμανση του στόματος.
- Το μέλι χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία σε προϊόντα για το πρόσωπο, τα μαλλιά και το σώμα, γιατί, λόγω των υγροσκοπικών του χαρακτηριστικών, βοηθά το δέρμα να μένει ενυδατωμένο, διατηρεί την ευλυγισία και την ελαστικότητα του δέρματος, προστατεύει από τον ήλιο και βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής.
- Το μέλι σαν φυσικό γλυκαντικό αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους ανθρώπους, ώστε βρήκε εφαρμογή όχι μόνο στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη μαγειρική, δίνοντας δεκάδες γευστικές, παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες υπέροχες συνταγές για μικρούς και μεγάλους.
Το μέλι είναι το φυσικό βιολογικό προϊόν της φύσης και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διατροφής. Το μέλι σαν βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής και με την καθημερινή κατανάλωσή του, είναι ο πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού, με τεράστια ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμού του κάθε ανθρώπου.
Μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα τουλάχιστον 1-2 κουτάλια μέλι την ημέρα.
Απαγορεύεται η κατανάλωση μελιού σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους.
ΣΗΜ: Οι πληροφορίες του άρθρου προορίζονται για ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική γνωμάτευση. Η κατανάλωση του μελιού, για κάποιες κατηγορίες ασθενών γίνεται πάντα σε συνεννόηση και με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.